Jak podczas świątecznych przygotowań i zakupów dokonywać wyborów, które pozwolą spędzić ten magiczny czas nie tylko szczęśliwie, ale też zdrowo i ekologicznie? Wystarczą drobne działania, które może podjąć każdy z nas!💪
W ubiegłym roku wspólnie z partnerami międzynarodowego projektu NonHazCity, w ramach którego realizujemy Miasto na detoksie – przeprowadziliśmy świąteczną kampanię #ThinkBeforeYouBuy. Zawarte w niej porady są wciąż aktualne! Ufamy, że z nich skorzystacie. Razem stwórzmy Święta na detoksie!💚
SPRZĄTANIE
- Płyn do czyszczenia szkła
Wymieszaj w proporcji 1:1 wodę z octem (możesz użyć też brandy), przelej do butelki ze spryskiwaczem. - Uniwersalny płyn do czyszczenia
Wymieszaj kwasek cytrynowy z wodą (10-20 g na 1 l), wlej do butelki ze spryskiwaczem. Czyszcząc bardzo mocno zabrudzone powierzchnie, możesz uprzednio posypać je solą (nie rób tego na linoleum, marmurze czy powierzchniach woskowanych), a następnie wyszorować z użyciem płynu.
CHOINKA
Jak dodać wnętrzom choinkowego uroku bez choinki na długi okołoświąteczny czas? Piękną dekoracją będzie kilka iglastych gałązek lub ozdobny wieniec (spróbuj przygotować go samodzielnie). Możesz też odświętnie udekorować niektóre z domowych roślin. Wybieraj ozdoby z naturalnych materiałów (drewno, papier, tkaniny), świetnie sprawdzą się też owoce, przyprawy, ciasteczka czy orzechy.
DEKORACJE
- 1 łyżka soli Epsom
- 1 łyżka soli kuchennej
- kilka kropelek (4-5) płynnego barwnika spożywczego
PREZENTY
- PEELING
Wymieszaj 5 łyżeczek oleju słonecznikowego, 4 łyżeczki cukru i 1,5 łyżeczki kakao. Przełóż do słoiczka.
-
BALSAM DO USTW kąpieli wodnej rozpuść i wymieszaj 20 g masła kakaowego, 20 g oleju kokosowego i 20 g masła shea. Przelej do małych słoiczków i schłódź w lodówce.
-
SÓL DO KĄPIELIWymieszaj 1 szklankę soli Epsom, 0,5 szklanki soli morskiej, 2 łyżki kakao i 1 łyżkę oleju ze słodkich migdałów. Przełóż do słoika.
Do zapakowania takich upominków postaraj się wykorzystać słoiczki, które już masz w domu (np. po koncentracie pomidorowym, chrzanie, konfiturze czy musztardzie). Udekoruj je naturalną tkaniną i sznurkiem, na którym zawiesisz kartonik z życzeniami.
PAKOWANIE UPOMINKÓW
- Zachowuj otrzymane wraz z podarunkami opakowania i wykorzystuj je ponownie. Zachęć obdarowywanych, by przy kolejnej okazji także dali prezentowej paczce drugie życie.
- Rób samodzielnie lub kupuj opakowania zrobione z naturalnych tkanin (np. płótna).
- Szukaj pudełkowych zabytkowych „perełek” na pchlich targach.
- Kupując papier do pakowania, wybierz taki, który nie był poddawany wybielaniu i jest oznaczony jako przyjazny środowisku.
- Spróbuj nie używać taśmy klejącej, kleju czy sznurków z tworzyw sztucznych.
- Opakowanie, które samo w sobie jest prezentem? Czemu nie! Rozważ włożenie podarunku w wielorazową ekologiczną torbę na zakupy.
ZAKUPY SPOŻYWCZE
Spróbuj zminimalizować ilość produktów pakowanych. Wiele opakowań może zawierać szkodliwe substancje (np. endokrynnie czynne bisfenole i ftalany). O ile nie są biodegradowalne, opakowania lądują w koszu, zwiększając ilość generowanych odpadów.
- Poszukaj sprawdzonych sklepów, w których można kupować produkty na wagę. To bardziej ekologiczne, zdrowsze, a często także tańsze rozwiązanie.
- Kupując na wagę, zabierz ze sobą swoje pojemniki wielorazowe – wybierz te szklane, stalowe, bambusowe, poliaktydowe, ceramiczne lub z bezpiecznego tworzywa (HDPE/02, PP/05). Nie zapomnij też o torbie na zakupy – podziękuj jednorazowym siatkom foliowym.
- Jeśli nie masz możliwości kupowania na wagę, niech pierwszym wyborem będzie szkło – nie plastik czy puszka.
- W szczególności unikaj żywności zapakowanej w tworzywa uznane za mało bezpieczne – z symbolem PVC/03, PS/06 lub other/07 (chyba, że tworzywo z 07 dodatkowo jest oznaczone jako bioplastik) oraz produktów zafoliowanych.
PIECZENIE
GOTOWANIE
Sprawdź, czy używane przez Ciebie akcesoria kuchenne są przyjazne zdrowiu i środowisku. Wybieraj przybory (np. łopatki, szczypce, chochle, łyżki, tarki itd.) wykonane drewna, stali nierdzewnej lub silikonu (ze sprawdzonego źródła).
Plastikowe (najczęściej polietylenowe, z tworzywa poliamidowego lub teflonu) mogą zawierać bisfenol A – szkodliwy szczególnie podczas oddziaływania wysokich temperatur. Jeśli wybierasz tworzywo sztuczne – zwróć uwagę na oznaczenia w trójkącie. Unikaj w szczególności produktów z symbolem 03/PVC, 06/PS oraz 07/other (chyba, że dodatkowo tworzywo jest oznaczone jako bioplastik – np. poliaktyd). Za najbezpieczniejsze plastiki uznaje się 02/HDPE oraz 05/PP.
Wybieraj patelnie i garnki ze stali nierdzewnej, kamienia, żeliwa lub ceramiki. W przypadku zakupu produktów z powłoką nieprzywierającą, upewnij się, że są one oznaczone jako „PFOS free”, „PFOS free” lub „PTFE free”. Nie kupuj podejrzanie tanich produktów z niewiadomego źródła – np. na bazarku. Mogą być wykonane z tzw. „czarnego nylonu”, który zawiera niebezpieczne substancje, np. pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAAs). Nie używaj akcesoriów aluminiowych. Glin łatwo się nagrzewa i uwalnia do organizmu: jest magazynowany w mózgu (może przyczyniać się do demencji czy choroby Alzheimera) oraz w wątrobie (negatywnie wpływa na jej wydolność).
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
Za dużo jedzenia? Nic straconego – bożonarodzeniowe smakołyki mogą o kilka dni przedłużyć świąteczną atmosferę albo zostać użyte jako składniki nowych dań – ważne jednak, by były odpowiednio przechowywane! Staraj się umieszczać je w pojemnikach wolnych od niebezpiecznych substancji (które – co warto mieć na uwadze – tym łatwiej przenikają do pożywienia w przypadku tłustych potraw).
Najlepszym rozwiązaniem będzie szkło, ceramika i stal nierdzewna.