Woda to życie! Dbaj o nią i pozwól jej zadbać o Ciebie.
1. PIJ REGULARNIE
Niby wiadomo – woda to zdrowie i pić trzeba. W praktyce często trudno o regularność. Błąd! Dla organizmu systematyczność MA znaczenie.
Nie chodzi tylko o to, żeby zaspokoić pragnienie (które pojawia się zwykle, gdy organizm jest już w 1-3% odwodniony), ale żeby utrzymywać optymalne nawodnienie. W tym celu dobrze jest pić systematycznie, powoli, małymi łyczkami, w ciągu całego dnia.
Wodną konsekwencję można i warto wytrenować. Spróbuj:
- Co 1-2 godziny zrób sobie „przerwę na wodę”. Niech to będzie krótka chwila dla Ciebie – miły rytuał, chwila na złapanie oddechu.
- Miej dzbanek, wielorazową butelkę czy szklankę z wodą zawsze pod ręką – np. podczas siedzenia przed komputerem, pracy, oglądania filmu, czytania książki.
- Eliminuj z najbliższego otoczenia słodzone napoje – niech woda stanie się pierwszym i najłatwiejszym wyborem.
- Spacer, zakupy, podróż? Zabierz wodę ze sobą, w wielorazowej butelce (polecamy stalową).
- Wyznacz kilka stałych punktów dnia, w których sięgasz po wodę. Pij zawsze po przebudzeniu, 30 min przed posiłkiem, po treningu i wieczorem (nie później niż godzinę przed snem).
- Wesprzyj się aplikacją mobilną przypominającą, kiedy pić.
- Skorzystaj z naszego wodnego planera (link poniżej) lub przygotuj własny. Umieść go w widocznym miejscu (np. nad biurkiem, na lodówce lub przy telewizorze) i codziennie zaznaczaj wypite porcje (możesz to robić też w kalendarzu).
- Urozmaicaj smak – do wody dodawaj owoce, warzywa, zioła i przyprawy. Pij (oprócz nie zamiast wody) soki warzywne, napary, herbatę i kawę.
Uwodnij rutynę
2. NIE ZANIECZYSZCZAJ (MIKRO)PLASTIKIEM
Od 2021 r. na terenie Unii Europejskiej obowiązuje zakaz sprzedaży niektórych jednorazówek z tworzyw sztucznych (m.in. sztućców, naczyń, słomek, patyczków do uszu czy styropianowych kubków i pojemników do żywności). To dobry krok w stronę zmniejszenia użycia plastiku i co za tym idzie – zanieczyszczenia środowiska.
Oprócz działań systemowych ważna jest także zmiana codziennych nawyków. Niebezpieczny dla zdrowia i dla środowiska jest też MIKROPLASTIK (cząstki o średnicy mniejszej niż 5mm). Trzeba ograniczać jego emisję „u źródła” i wychwytywać drobinki, zanim dostaną się do wód.
Co możesz zrobić?
- Ogranicz używanie butelek PET. Przestaw się na kranówkę i butelki wielorazowe – najlepiej ze stali lub szkła.
- Postaraj się, aby w Twojej szafie stopniowo przeważały ubrania z naturalnych tkanin (bawełny, lnu, wełny, jedwabiu). Syntetyczne włókna uwalniają mikroplastik podczas prania.
- Plastik bywa stosowany w kosmetykach i środkach higieny osobistej – najczęściej jako mikrogranulki złuszczające i wygładzające np. w peelingach czy pastach do zębów, a także detergentach (substancja ścierna). Czytaj etykiety, wybieraj produkty certyfikowane, przygotowuj środki czystości samodzielnie – na bazie octu, sody oczyszczonej, kwasku cytrynowego, mydła czy soli.
- Nie traktuj toalety jak śmietnika. Powinny w niej lądować tylko zanieczyszczenia fizjologiczne i papier toaletowy. Źródłem mikroplastików mogą być np. nawilżane chusteczki.
Moż/rze bez plastiku? Dobre nawyki
3. NIE WYRZUCAJ DO SIECI
Pamiętaj: kanalizacji sanitarnej nie można traktować jak śmietnika. Masy złączonych ze sobą odpadów blokują sieć, negatywnie wpływając na jej działanie, zwiększając ryzyko niedrożności i awarii, a także zanieczyszczeń środowiska.
Do toalety wstęp ma ta trójka: papier, „jedynka” i „dwójka” (angielski pierwowzór: „3 Ps: paper, poo and pee”).
Postaraj się, aby w sieci (toalecie, ale także zlewie, umywalce, wannie czy prysznicu) NIE lądowały:
- leki, rozpuszczalniki, farby, lakiery, benzyna
- tłuszcze (w tym oleje, smary)
- waciki kosmetyczne, patyczki do uszu, chusteczki nawilżane, pieluchy jednorazowe, podpaski, tampony
- niedopałki
- włosy, sierść zwierząt
- popiół, żwirek z kuwety
- plastik: torebki foliowe czy opakowania, ale także produkty zawierające mikroplastiki (np. peelingi ze sztucznie wytworzonymi substancjami złuszczającymi)
- szkodliwe substancje z kosmetyków i środków czystości (sprawdź, których unikać: miastondetoksie.pl).
4. OSZCZĘDZAJ – BEZPOŚREDNIO
Zakręcać ten kran czy bez przesady? Czy to coś zmieni? Czy działania indywidualne w ogóle mają sens? Choć nie przełożą się od razu i jednoznacznie na zmniejszenie problemu suszy (która jest zagadnieniem bardzo złożonym), OWSZEM – to ważne i potrzebne!
Działając, zaczynamy naprawdę inaczej myśleć, zwracać na pewne rzeczy większą uwagę, a później – inspirować innych i wpływać na ogólny trend. A suma pojedynczych ruchów w masowej skali ma już spore znaczenie. I tak zakręcanie kranu może być pierwszym krokiem do szeroko pojętej środowiskowej uważności.
Poza walką o systemowe zmiany, róbmy swoje. Jak zmniejszyć bezpośrednie zużycie wody?
- NIE PRZELEWAJ
Zakręć kran podczas mycia zębów, golenia czy namydlania. Bierz prysznic zamiast kąpieli w wannie. Dbaj o szczelność armatury. Ogranicz pranie ręczne i wstawiaj zapełnioną pralkę. Zmywaj na bieżąco (zaschnięte naczynia trudniej domyć) i nie pod bieżącą wodą. Nie używaj wody do rozmrażania. Zużywaj adekwatnie do potrzeb (np. nie wstawiaj pełnego czajnika na 1 herbatę). - UŻYWAJ PONOWNIE
Gromadź deszczówkę – świetnie sprawdzi się np. do pielęgnacji ogrodu. Podlewaj rośliny wodą po myciu warzyw i owoców oraz po gotowaniu np. jaj czy ziemniaków (o ile nie była solona). Wody z odzysku (np. po sprzątaniu) możesz też użyć do spłukiwania WC. - KORZYSTAJ Z TECHNOLOGII
Wybieraj urządzenia (np. pralkę, zmywarkę) posiadające tryby oszczędnościowe. Zamontuj spłuczkę z 2 przyciskami – nie zawsze spłukiwanie wymaga zużycia dużej ilości wody. Korzystaj z perlatora (napowietrzy wodę, zmniejszając jej zużycie). Mierz czas kąpieli pod prysznicem. Sprawdź, czy w swoim domu masz możliwość zamontowania instalacji do odzyskiwania wody szarej (ℹ️ http://blizejzrodel.pl/wodny-recykling/)
Wodooszczędność
5. OSZCZĘDZAJ – POŚREDNIO
Woda, którą zużywasz podczas kąpieli, prania czy mycia naczyń to nie wszystko. Zużycie pośrednie obejmuje tę wykorzystaną w procesie produkcji czy hodowli. Ogromne ilości pochłania np. wytwarzanie pożywienia czy ubrań. Dlatego cdzienne decyzje zakupowe mają znaczenie.
Do wytworzenia kilograma ziemniaków wystarczy niecałe 300 litrów wody, ale by otrzymać 1 kilogram wołowego mięsa – trzeba poświęcić jej ponad 50 razy więcej!
Nie chodzi o przechodzenie na restrykcyjną dietę, ale o świadomość możliwości wyboru i jego wpływu na środowisko. Wystarczą drobne kroki! Przede wszystkim UMIAR i kierowanie się rozsądkiem na każdych zakupach, a także przy korzystaniu z już posiadanych rzeczy.
Spróbuj:
- Ograniczyć jedzenie mięsa
Spożywaj je z umiarem i wybieraj takie, do którego produkcji zużyto mniej wody (zwierzęta karmione głównie trawą, nie zbożami). Najbardziej wodochłonna jest wołowina (1 kg – ponad 15 000 l wody), w przypadku kurczaka zużywa się ponad 3 razy mniej (1 kg – 4300 l). - Kupować rozważnie, nie pod wpływem impulsu. Nie marnuj jedzenia!
- Wybierać lokalne i sezonowe produkty
- Kupować ubrania z namysłem. Zastanów się, czy dana rzecz naprawdę jest Ci potrzebna. Stawiaj na jakość. Wybieraj rzeczy używane. Dbaj o te już posiadane.
- Oszczędzać prąd
Dieta dla wody
A DODATKOWO… POZNAJ JEJ HISTORIĘ 🙂
Do sezonu, który mamy nadzieję rozpocznie się w maju, pozostało jeszcze kilka miesięcy, ale już dziś polecamy Wam wpisać w wiosenno-letni 2021 grafik zwiedzanie Gdańskiego Szlaku Wodociągowego.
2 historyczne podziemne rezerwuary wody i 1 nowoczesna wieża ciśnień z wyjątkowym tarasem widokowym pozwalają zyskać całkiem nowe spojrzenie na Gdańsk, poznać jego historię i rozwój myśli technicznej z perspektywy zaopatrzenia w wodę i docenić, że to, co uznajemy dziś za oczywistość, jest ważnym i cennym zasobem, który nie zawsze był dostępny na wyciągnięcie ręki.
Więcej informacji o Szlaku
Zbiornik Wody Stara Orunia z 1869 był pierwszym zbiornikiem, z którego nowoczesnymi wodociągami płynęła do gdańszczan woda. Klasyczna konstrukcja złożona z naw i arkad, wymurowana z czerwonej cegły wyprodukowanej w gdyńskich Kolibkach tworzy niesamowity klimat, przykuwając wzrok i przyciągając obiektywy. A poza sezonem to jedno z najbardziej wartościowych na Pomorzu siedlisk nietoperzy, które zlatują tu na zimową hibernację.
Zbiornik Wody Stary Sobieski z 1911 r. to zaskakujący podziemny labirynt, neoklasycystyczna architektura frontowej ściany, wyjątkowa w skali kraju (a może nawet Europy) akustyka z charakterystycznym echem no i oczywiście bogata w eksponaty wystawa poświęcona historii gdańskich wodociągów.
Zbiornik Wody Kazimierz, oddany do użytku w 2015 r. na co dzień pełni przede wszystkim funkcję techniczną, stabilizując ciśnienie wody w sieci. W sezonie maj-wrzesień zamienia się w obiekt turystyczny z tarasem widokowym zlokalizowanym 10 m ponad koronami najwyższych drzew i multimedialną wystawą poświęconą i historii i walorom przyrodniczym Wyspy Sobieszewskiej.