ZIOŁOWODA II

Przed Wami kolejna część cyklu, w którym chcemy Was przekonać, że woda lubi się z ziołami i jest to wiadomość bardzo dobra przede wszystkim dla Waszego zdrowia. Bohaterami dzisiejszego artykułu są mięta, pokrzywa i czystek.

źródło: areezatazatea.com

POCZUJ MIĘTĘ
Pierwsze skojarzenie z miętowym naparem to zapewne dla wielu jego korzystne oddziaływanie na żołądek. Rzeczywiście, mięta łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego i polecana jest np. osobom, które cierpią na zespół jelita drażliwego. Pomaga przy bólach brzucha, wzdęciach, niestrawnościach, a także lekkich mdłościach. Reguluje apetyt, ale podobno nie zwiększa chęci na słodkości, przez co korzystnie wpływa na utrzymanie prawidłowej sylwetki. Działa uspokajająco – także na żołądek, rozkurczając jego mięśnie gładkie. Dzięki zawartości mentolu zwiększa wydzielanie żółci, wspomagając też pracę wątroby. Dlatego picie miętowego naparu zalecane jest zwłaszcza po ciężkostrawnym posiłku.

Bogata we flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki i kwasy organiczne, mięta wykazuje jednak wiele innych dobroczynnych właściwości. Napar działa odświeżająco np. na głowę, gardło, drogi oddechowe, a także skórę (eliminuje uczucie pieczenia, tzw. „gorącej skóry”). Mięta to także relaks i rozluźnienie – pomaga się wyciszyć, a do tego wykazuje właściwości łagodzące bóle mięśni i stawów, a nawet nerwobóle.

W naparach najlepiej sprawdzi się w formie suszonej, ale świeża również świetnie nada się do picia. Dobrze komponuje się z dodatkami np. imbirem, melisą, cynamonem czy miodem – taka mieszanka nie tylko świetnie smakuje, ale również skutecznie wspiera walkę z przeziębieniem (tu pomocna będzie również mięta w formie inhalacji).

źródło: simply-living-simply.com

NIE KRZYW SIĘ NA POKRZYWĘ
Przy bezpośrednim kontakcie ze skórą pokrzywa powoduje pieczenie, swędzenie i ból, a czasem wysypkę. Podobno przykładana do skóry w sposób umiarkowany, może natomiast zapobiegać reumatyzmowi. My jednak skupimy się dziś na innych jej właściwościach, które są bardzo korzystne dla zdrowia, gdy pokrzywę pijemy;)

Pokrzywa jest bardzo pomocna w leczeniu kamicy nerkowej oraz artretyzmu. Napar z jej liści ma właściwości moczopędne. Warto go zatem pić w sytuacji, gdy organizm ma skłonności do zatrzymywania wody, a także gdy chcemy go oczyścić – pokrzywa pomaga usunąć z niego szkodliwe substancje. Co więcej, ułatwia przemianę materii oraz korzystnie wpływa na pracę żołądka, wątroby i trzustki. Wzmacnia również włosy i paznokcie oraz podnosi ogólną odporność organizmu – to dzięki zawartym w niej witaminach i minerałach (wit. K, E, C, B1, fosfor, mangan, krzem, wapń).

To nie wszystko! Picie pokrzywy wpływa na rozwój czerwonych krwinek, dlatego zalecane jest osobom mającym problemy z anemią. Do tego obniża ciśnienie oraz poziom cukru we krwi. Działa także odkażająco, wspomagając higienę jamy ustnej. I – jak większość ziołowych herbatek – koi nerwy!

źródło: hardyherbs.com

ZAPRZYJAŹNIJ SIĘ Z CZYSTKIEM
Ostatniego czasu robi zawrotną karierę w mediach. Opisywany nieraz jako sposób na wszelkie dolegliwości, przedstawiany niczym cudowna pigułka zdrowia. Do tego typu informacji podchodzimy z dystansem. Nie da się jednak ukryć, że pewne właściwości prozdrowotne czystek jak najbardziej posiada. To rodzaj krzewu, który w Polsce rośnie tylko w uprawach, naturalnie występuje natomiast przeważnie w Azji Zachodniej oraz basenie Morza Śródziemnego. Wszystkim, którym nie odpowiada naturalny smak czystka, polecamy spróbować go z cytryną lub miodem.

Napar z czystka działa znakomicie przede wszystkim na odporność, pobudzając naturalne siły organizmu do radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Wszystko za sprawą wysokiej zawartości polifenoli – ponoć jest ich w czystku więcej, niż np. w czerwonym winie. Polifenole neutralizują wolne rodniki (których nagromadzenie w organizmie często przyczynia się np. do rozwoju chorób nowotworowych). Mają potężne właściwości antyoksydacyjne. Jednocześnie wzmacniają organizm i dodają mu energii, co automatycznie przekłada się na mniejsze skłonności do powstawania stanów zapalnych. Mają również działanie antyalergiczne – hamują uwalnianie histaminy.

Napar z czystka chroni naczynia krwionośne oraz zapobiega utlenianiu się cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu”), dzięki czemu następuje zahamowanie powstawania blaszek miażdżycowych. Rozpuszcza zakrzepy i pomaga walczyć z chorobą niedokrwienną serca. Warte podkreślenia są również oczyszczające zalety naparu, który pity regularnie pomaga usuwać z organizmu metale ciężkie (wykazuje właściwości wiążące kadm, dlatego polecany jest palaczom). Czystek działa też niczym naturalny antyperspirant sprawiając, że ciało nabywa przyjemnego zapachu, a do tego oczyszcza jamę ustną i działa wybielająco na zęby. To nie wszystko! Czystek posiada właściwości alkalizujące – czyli pomaga walczyć z niekorzystnym dla zdrowia zakwaszeniem organizmu.

Pamiętajcie jednak, że najważniejsza w piciu tego naparu jest REGULARNOŚĆ! To znaczy, że aby odczuć korzystny wpływ na zdrowie, warto serwować sobie czystek co najmniej 2-3 razy dziennie, zaparzając łyżeczkę ziół przez około 10 minut (warto zaparzać tę samą porcję kilkukrotnie – pozwoli to uwolnić z czystka jak najwięcej dobroczynnych substancji). Pierwsze efekty można zauważyć po miesiącu regularnego stosowania. Co ciekawe, napar z czystka dobrze wpłynie na zdrowie również naszych zwierzaków.

źródło: healthembassy.co.uk

Próbowaliście już naparów z mięty, pokrzywy i czystka? A może pijacie je regularnie? Jeśli macie jakieś spostrzeżenia związane z działaniem tych ziół – podzielcie się nimi na profilu Bliżej Źródeł;)


wsparcie merytoryczne: abczdrowie.pl, baziolka.pl, jejswiat.pl, stressfree.pl, rodzajeherbat.pl, poradnikzdrowie.pl, smakuje.blox.pl, klaudynahebda.pl, akademiawitalnosci.pl

Poprzedni artykuł

Kąpiele na jesienny relaks

Następny artykuł

WC wywiad

About the author

Warto przeczytać

JOIN THE DISCUSSION

Wystąpił błąd.