Ile wody zużywasz…jedząc?

Czy wiesz, że do wyprodukowania jednego hamburgera potrzeba aż 2400 litrów wody? Paczka chipsów powstaje przy użyciu niecałych 200 litrów, a produkcja kilograma kawy pochłania ich aż 18 900.

Virtual Water to aplikacja na iOS oraz seria plakatów, które powstały, by uświadomić, jak wiele wody zużywa się przy produkcji żywności
źródło: virtualwater.eu

W wielu przypadkach możemy z pełną świadomością kontrolować ilość zużywanej przez nas wody. Niejednokrotnie pisaliśmy o tym na blogu, przedstawiając Wam sposoby na racjonalne gospodarowanie jej zasobami każdego dnia (http://blizejzrodel.pl/post/64761638271/jak-oszczedzic-wodzie, https://www.youtube.com/watch?v=Q1fyuDPese0). Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jak dużo wody pochłania produkcja jedzenia. Co zatem zrobić, by jeść zdrowe i odżywcze posiłki, a jednocześnie starać się komponować je z myślą o wodnych zasobach?

źródło: ceo.org.pl

Polecamy Wam stronę http://www.angelamorelli.com/water/, która w przystępny i atrakcyjny graficznie sposób przedstawia, że każdy z nas może zużywać codziennie nawet do 3,5 tysięcy litrów wody dziennie. Jak to możliwe? Konsumpcja domowa (gotowanie, kąpiel, pranie, mycie warzyw i owoców itp.) pochłania ponad 100 litrów, kolejne 200 (niecałe) potrzeba do produkcji m.in. ręczników, ubrań, czy papieru, z którego korzystamy. Skąd reszta? Tutaj wkraczamy
w temat żywności, której produkcja zużywa ogromne ilości wody. Okazuje się, że poniekąd „ukryta” w ten sposób woda stanowi nawet 92% całego naszego zużycia każdego dnia!

Produkcja jakiego pożywienia wymaga największej ilości wody? Prym wiedzie tu mięso, zwłaszcza czerwone (15400 litrów do 1 kg), a także kawa. Jednak inne artykuły spożywcze również pochłaniają jej sporo (szczegóły na http://www.angelamorelli.com/water/).

źródło: virtualwater.eu

Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować ze spożywania produktów, których produkcja tak zwiększa zużycie wody? Nic podobnego! Wystarczy jedynie w świadomy sposób je ograniczyć (tym bardziej, że codzienne spożywanie czerwonego mięsa i picie dużych ilości kawy i tak nie wyszłoby nam na zdrowie). Po drugie, zachęcamy, by po prostu nie marnować jedzenia (co zdarza się większości z nas wciąż bardzo często) i robić zawsze racjonalne zakupy, uwzględniające nasze realne potrzeby spożywcze.

Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że nasze zużycie wody to nie tylko to, co jest „widzialne gołym okiem” – nawet tysiące jej litrów zużywamy w sposób nieświadomy. Dlatego tym bardziej racjonalnie należy nią gospodarować na co dzień, działając aktywnie w tych obszarach, w których możemy mieć na jej zużycie jakiś wpływ.

Polecamy Wam stronę http://www.angelamorelli.com/water/, która w przystępny i atrakcyjny graficznie sposób przedstawia, że każdy z nas może zużywać codziennie nawet do 3,5 tysięcy litrów wody dziennie. Jak to możliwe? Konsumpcja domowa (gotowanie, kąpiel, pranie, mycie warzyw i owoców itp.) pochłania ponad 100 litrów, kolejne 200 (niecałe) potrzeba do produkcji m.in. ręczników, ubrań, czy papieru, z którego korzystamy. Skąd reszta? Tutaj wkraczamy
w temat żywności, której produkcja zużywa ogromne ilości wody. Okazuje się, że poniekąd „ukryta” w ten sposób woda stanowi nawet 92% całego naszego zużycia każdego dnia!

Normal
0

21

false
false
false

PL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,sans-serif;}

About the author

Warto przeczytać

JOIN THE DISCUSSION

Wystąpił błąd.