Jak wydobyć z herbacianego naparu najwięcej smaku i prozdrowotnych właściwości?
Herbata zawiera przeciwutleniacze (katechiny), witaminy (A, B1, B2, C, E, K), taniny (antyoksydacyjne, bakteriobójcze, dobre dla serca), teaninę (uspokajającą) oraz teinę (pobudzającą i poprawiającą nastrój).
Jest dobrym źródłem wody w codziennej diecie.
Poza czystą wodą i herbatą, wartościowym „nawadniaczem” mogą być także soki warzywne, napary ziołowe i kawa. Należy jednak ograniczyć (najlepiej do zera) spożycie słodzonych napojów oraz kupnych wód smakowych (mogą zawierać sporo cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego oraz szkodliwe konserwanty i sztuczne aromaty).
Legenda głosi, że zalety tego napoju odkrył już ponad 4700 lat temu jeden z mitycznych chińskich cesarzy – do pitej przez niego gorącej wody wpadł niesiony przez wiatr herbaciany liść.
Dziś przyrządzanie naparu odbywa się nieco inaczej 😉
CO JEST WAŻNE?
Jak kontrolować temperaturę bez termometru?
Po zagotowaniu odsłoń pokrywę czajnika i daj wodzie czas. Dla 1 litra i 21 st. C w pomieszczeniu, po 2 minutach woda ma już ok. 90 st. C, a co 2 kolejne minuty temperatura spada średnio o 5 st. C (czas oczekiwania może różnić się w zależności od temperatury na zewnątrz i ilości zagotowanej wody, a przy zakrytym czajniku może wydłużyć się nawet 2-krotnie).
Przelanie wody do zimnego naczynia obniży jej temperaturę o ok. 10 st. C.
Jak usunąć osad z herbacianego kubka?
Wsyp do niego łyżeczkę sody oczyszczonej i zalej odrobiną ciepłej wody. Pastą wyszoruj kubek, pozostaw ją na 5-10 min, ponownie wyszoruj i zmyj.
O CZYM JESZCZE PAMIĘTAĆ?
- Gotuj wodę w stalowym, szklanym lub ceramicznym czajniku.
- Przy zakupie zwróć uwagę, by w tym pozornie „bezpiecznym” np. ze stali, na poziomie gotującej się wody nie występowały elementy plastikowe.
- Im mniej opakowań, tym lepiej. W miarę możliwości staraj się wybierać herbatę liściastą, kupowaną na wagę. Zadbaj o przyjazny środowisku i zdrowiu zaparzacz – tu również polecamy stal nierdzewną i ceramikę.