W Nowym Roku przełam wszystkie lody – Wodny Gadżet na dziś!

Jak to bywa w karnawale, wszyscy bardzo lubią bale… Taka prawda! A dobry bal to również efektowne drinki – oczywiście bezalkoholowe, na bazie wody! Dziś gadżety, które pomogą Wam zachwycić gości designerskimi napojami;)

Spraw, by kostki lodu dodały napojom szyku – stop nijakości i nudzie!
źródło: wsj.com

Zimne napoje nie mogą obejść się bez wody. Po pierwsze, często powstają na jej bazie (pamiętacie kilka przepisów, które przedstawialiśmy Wam w zeszłym roku z okazji Światowego Dnia Wody? Teraz warto je sobie przypomnieć – http://blizejzrodel.pl/post/80970367824/woda-w-wielu-smakach). Po drugie, ich nieodłącznym składnikiem jest lód – czyli nic innego, jak woda, tylko w innej formie. Nie tylko ochładza i dodaje orzeźwiającego smaku, ale również – przy pomocy odpowiedniego sprzętu i dzięki kreatywności – może stać się wspaniałym elementem dekoracyjnym.

image

Nie musicie tego robić! Zainwestujcie w kruszarkę.
źródło: kattyskitchen.wordpress.com

Co zrobić, żeby dodać napojom uroku? Kostki lodu warto pokruszyć. Kruszony lód to niezastąpiony atrybut drinków przygotowywanych przez profesjonalnych barmanów. Każdy z nas może go jednak mieć w domu. I wcale nie musicie walić młotkiem w wypełniony kostkami lodu worek, przyprawiając tym domowników w co najmniej osłupienie;) W osiągnięciu efektu pomoże Wam taki gadżet jak kruszarka do lodu. Ręczną (którą możecie potraktować też jak sprzęt do fitnessu – pomaga wyrobić biceps;)) możecie kupić już za kilkadziesiąt złotych. Za elektryczną zapłacicie nieco więcej (od kilkuset do nawet kilku tysięcy złotych w przypadku lepszych modeli), ale kruszenie z jej pomocą będzie wymagało też z pewnością mniej wysiłku. Efekty mówią same za siebie.

image

Karnawał to idealna pora na bezalkoholowe napoje na bazie wody, które olśnią Waszych gości
źródło: pinterest.com

A oto przepis na bezalkoholowy drink z wykorzystaniem kruszonego lodu – WODJITO. Musicie spróbować go w domu – zobaczycie, że Wasi goście będą zachwyceni;)

WODJITO (“WODŻITO”)

Składniki:
– woda gazowana: ok 500 ml
– brązowy cukier: 4-6 łyżeczek
– liście świeżej mięty: wedle uznania, lepiej więcej niż mniej;)
– 2 dojrzałe, spore limonki
– duuużo kruszonego lodu
– 2 wysokie szklanki
– drewniany wyciskacz do limonek (możesz je ugnieść również np. widelcem)
– kolorowe słomki

Przygotowanie:
1. Każdą limonkę pokrój na 8 części (najpierw przetnij w połowie, a później każdą połówkę podziel na 4), następnie wrzuć cząstki na dno szklanki i energicznie i ugniataj tak, by wydobył się z nich sok.
2. Do szklanek wsyp sporo listków świeżej mięty – tak, by ich objętość wypełniła ok. 1/3 szklanki. Ugnieć miętę razem z limonkami – poczujesz wspaniały zapach;)
3. Warstwę limonek i mięty przysyp brązowym cukrem – do każdej szklanki wsyp 2-3 łyżeczki (w zależności od tego, jak słodki ma być napój). Jeszcze raz ugnieć wszystko razem.
4. Wypełnij szklanki dużą ilością kruszonego lodu (tak by utworzył małą górkę nad krawędzią szklanki). Nie obawiaj się – lodu naprawdę ma być DUŻO.
5. Teraz pora na wodę – najlepiej gazowaną. Delikatnie wlej ją do szklanej tak, by w całości je wypełniła.
6.  Udekoruj napój kilkoma kryształkami brązowego cukru i listkami świeżej mięty. Do każdej szklanki włóż po 2 słomki – nie tylko dobrze się przez nie pije, są również wspaniałymi mieszadłami.
7.  Rozkoszuj się orzeźwiającym smakiem nie zapominając, by od czasu do czasu przemieszać napój (dla lepszego połączenia składników).

image

źródło: whatsgoodlive.tv

Jeśli chcecie przygotować ciekawe napoje, ale nie chcecie wydawać pieniędzy na kruszarkę, mamy dla Was inne rozwiązanie. Z pomocą przyjdą najzwyklejsze foremki😉 Jak sprawić, by zwykłe kostki lodu stały się magiczne? Przed zamrożeniem dodajcie do nich owocowego soku lub po prostu owoców czy listów świeżej mięty (a nawet kwiatów!). Takie kostki nie tylko będą pięknie wyglądać, ale dodadzą również napojom smaku. Spróbujcie koniecznie! Tym bardziej, że foremka to niewielki wydatek rzędu kilku-kilkunastu złotych;)

zdjęcia: pinterest.com

 

image

image

image

image

image

About the author

JOIN THE DISCUSSION