Choć pokrywa ok. 72% powierzchni Ziemi, jej zasoby zdatne do picia stanowią mniej niż 1 %. Gdyby nasza planeta była piłką do koszykówki – cała ziemska woda zmieściłaby się w piłeczce do ping-ponga. Warto mądrze gospodarować tym cennym zasobem!
Woda, którą dziś pijesz, pamięta czasy dinozaurów. Jej zasoby krążą po naszej planecie od setek milionów lat, a ich ilość w zasadzie się nie zmienia. Znacząco rośnie tymczasem zapotrzebowanie – zwiększa się populacja, rozwija się przemysł i technologie… Już prawie 8 mld ludzi potrzebuje wody do picia, gotowania, kąpieli, pracy… do życia. Globalne zużycie wody od 1900 roku zwiększyło się ponad 10-krotnie i wciąż rośnie.
Podczas gdy ponad 70% powierzchni naszej planety pokrywa woda, zaledwie 2,5% to woda słodka (reszta to woda słona, krążąca w morzach i oceanach). Z tego tylko 1% stanowi woda względnie łatwo dostępna dla człowieka (większość jest uwięziona w lodowcach i pokrywie śnieżnej). W efekcie tylko 0,007% ziemskiej wody nadaje się do picia.
Szacuje się, że:
- Do 2030 r. z powodu intensywnego niedoboru wody przesiedlonych może zostać nawet 700 mln ludzi na całym świecie*.
- W ciągu najbliższych 20-25 lat w Anglii zabraknie wody, by zaspokoić potrzeby mieszkańców**.
Z danych Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej wynika, że na jednego mieszkańca Polski przypada średnio 1600 m3 wody na rok, podczas gdy średnie zasoby na jednego Europejczyka to 4560 m3 na rok***. W najlepszej sytuacji w Europie są kraje skandynawskie: Szwecja i Norwegia (tu możemy mówić nawet o nadwyżkach wody). Do światowej czołówki należą też: Brazylia, Rosja, Kanada i USA. Najgorsza sytuacja jest natomiast w Afryce i Azji.
Woda to cenny zasób, o który musimy dbać – tak, aby starczyło jej dla wszystkich. Już drobne proste kroki pozwolą zmienić codzienne nawyki, które przyczynią się do wodnych oszczędności. A te wyjdą na dobre zarówno Twojemu portfelowi, jak i środowisku naturalnemu.
W ŁAZIENCE
Podczas mycia zębów lub golenia, zakręcaj kran. Wybieraj szybki prysznic (60 l) zamiast kąpieli w wannie (200 l). Jeśli toaleta posiada 2 przyciski, nie korzystaj bez potrzeby z tego, który uwalnia większą ilość wody.
Sporo wody możesz zaoszczędzić w praniu! Ogranicz to ręczne – podziękuje Ci za to także skóra Twoich dłoni☺️ W pralce używaj programów oszczędnościowych. Nie włączaj jej, gdy nie jest zapełniona (chyba, że ma system dostosowujący ilość zużywanej wody do ilości prania). Wybierając nowe urządzenie, zwróć uwagę na klasę energetyczną i parametry zużycia wody. Pamiętaj, że pralki ładowane od przodu (ze względu na swoją konstrukcję) zużywają zwykle znacznie mniej wody niż te ładowane od góry. Susz pranie w klasyczny sposób – np. na linkach. Elektryczne suszarki bębnowe są wygodne, jednak im więcej zużywasz energii, tym więcej zużywasz wody (z tego samego względu mniej zabrudzone rzeczy warto prać w niższych temperaturach).
W KUCHNI
Nie zmywaj pod bieżącą wodą. Namocz gąbkę z płynem w niewielkiej ilości wody, a następnie przy zakręconym kranie wyszoruj naczynia, bieżącą wodę włączając dopiero do ich spłukania. Jeśli masz taką możliwość – zainwestuj w zmywarkę (zwłaszcza przy dużej rodzinie). Nowoczesne modele zużywają znacznie mniej wody (ok. 17 l przy jednym załadowaniu) niż tradycyjne zmywanie (ok. 75 l przy porównywalnej ilości naczyń). Zakup urządzenia po pewnym czasie się zwróci, z dodatkową korzyścią dla środowiska☺️
Wybierz baterię o niskim przepływie wody bądź z perlatorem – gdy woda miesza się z powietrzem, zużywasz jej nawet o połowę mniej. W przypadku posiadania pieca gazowego do podgrzewania wody (potocznie zwanego też „junkersem”), rekomendujemy kontakt z serwisantem danego modelu pieca i sprawdzenie, czy nie ma przeciwwskazań. A skoro już przy piecyku jesteśmy – czekając aż poleci z niego ciepła woda, nie marnuj tej zimnej! Zlej ją do dzbanka, przyda się na później👍
Warzyw i owoców nie myj pod bieżącą wodą, ale w misce (w razie potrzeby dodatkowo szorując specjalną szczotką). Taką wodą możesz później podlać rośliny 🙂 Nie używaj ciepłej wody do rozmrażania jedzenia. Przełóż je do lodówki na noc poprzedzającą przyrządzenie potrawy. Rozważnie wybieraj ilość wody, w której gotujesz posiłki – nie zawsze musi to być pełny garnek. Spróbuj też gotowania na parze.
Oszczędzanie wody można rozumieć nie tylko w kontekście ograniczenia jej użycia, ale także – w kontekście dbania o jej jakość. Oszczędź wodzie szkodliwej chemii i śmieci, które powinny znaleźć się w odpowiednim koszu. To bardzo ważne.
Mamy nadzieję, że te wskazówki pomogą Wam w codziennych wodnych oszczędnościach lub w końcu Was do nich zmotywują 🙂 A może macie swoje własne, jeszcze inne skuteczne sposoby?
_______________
*https://www.un.org/en/events/waterday
**https://www.rp.pl/Ekologia/190319219-Za-20-lat-w-Anglii-zabraknie-wody-Zagrozenie-egzystencjalne.html
***https://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/woda-w-polsce-stan-obecny-i-perspektywy-na-przyszlosc,2583659