BURZLIWE ZWIĄZKI CYTRYNY

Z czym ją łączyć, by w pełni skorzystać z jej dobroczynnych właściwości?

Zaproś cytrynę na stałe do swojego codziennego menu. Bogata w witaminę C (ok. 50 mg w 100 g), wspomaga pracę układu odpornościowego (polecana szczególnie w okresie jesienno-zimowym). Działa też silnie bakteriobójczo – letnia woda z sokiem wyciśniętym z cytryny jest świetna do płukania bolącego gardła i migdałków. Ponadto zawiera rutynę, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne, bardzo dobrze wpływając na krążenie (a także zmniejszając ryzyko zawału i udaru). Reguluje pracę wątroby i trawienie, zwiększając wytwarzanie żółci. To nie wszystko! Dostarcza też wapnia, pomagając zadbać o mocne kości i zęby.

Cytryna znajduje zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także kosmetycznym. Dzięki właściwościom antyseptycznym odkaża rany i przyspiesza gojenie. Rozjaśnia i odświeża skórę, może nawet zapobiegać pojawianiu się zmarszczek. Zawarte w niej olejki eteryczne są chętnie używane w wielu kompozycjach zapachowych.

Żółty owoc docenią też wszyscy dbający o linię. Po pierwsze dzięki sycącym pektynom, po drugie – dzięki właściwościom oczyszczającym organizm z toksyn.

Czy cytryna dobrze łączy się z wodą? Oczywiście! Najlepiej w postaci świeżo wyciśniętego soku. Wskazówka: aby uzyskać go jak najwięcej, przed wyciśnięciem turlaj ją po stole, a następnie przekrój na pół – ale po skosie.

Dowiedz się, które cytrynowe kombinacje wyjdą Ci na zdrowie, a których lepiej unikać.

cytryna

Poprzedni artykuł

ZIMOWE ASY PRZYPRAWOWE

Następny artykuł

PARUJ NA ZDROWIE!

About the author