Kawa kawie nierówna

Podobno przeciętny Kowalski w ciągu roku wypija ok. 500 filiżanek kawy, a aż 80% osób dorosłych pije ją regularnie. W czym tkwi fenomen napoju, który uwielbiamy od wieków? Nie bez znaczenia są walory smakowe. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że filiżanka tej samej kawy smakuje inaczej nie tylko w różnych regionach świata, ale i Polski. Wbrew pozorom duże znaczenie ma jakość wody, która jest podstawowym składnikiem tego aromatycznego napoju.

Idealna woda do parzenia kawy to woda o niskiej lub średniej twardości. Dobrze jeśli zawiera też minerały. W Gdańsku przeważa woda średnio-twarda, czyli odpowiednia do przygotowania smacznej kawy. Do parzenia kawy nadaje się także butelkowana woda, jednak kawowych smakoszy może to narazić na dodatkowe koszty.

Z badań przeprowadzonych dla GIWK-u wynika, że gdańszczanie dobrze oceniają wodę dostarczaną im do mieszkań. Najwyżej oceniano przejrzystość, zapach oraz smak, czyli wszystko co wpływa na smak parzonej kawy.

Skoro woda jest tak istotnym składnikiem kawy, warto zatroszczyć się również o to, by je nie marnować. Ciekawy pomysł przedstawił pewien londyńczyk – Patrick Hunt, który z myślą o oszczędzaniu wody stworzył eko ekspres do kawy. Maszyna wykorzystuje specjalne uszczelniacze, dzięki którym gorąca kawa przepływa przez wszystkie komory i w całości trafia do dzióbka, z którego wlewasz ją do filiżanki. Ponadto urządzenie jest energooszczędne. W ten sposób ekspres nie marnuje ani wody, ani energii. Przyznacie, że ciekawy pomysł?

Nie pozostaje nam nic innego jak zagotować w  czajniku zwykłą wodę prosto z kranu i po paru minutach delektować się filiżanką ulubionego napoju. Smacznego 😉

Poprzedni artykuł

Naturalne Parkowanie

Następny artykuł

Tania ekologia

About the author

Warto przeczytać

JOIN THE DISCUSSION

Wystąpił błąd.